Ik wil één enkel dekbed voor het hele jaar. Welke moet ik kiezen?

De vraag naar één dekbed voor het hele jaar, is werkelijk de meest gestelde vraag die wij krijgen van klanten die ons bellen en eigenlijk moeten we ze ook gelijk teleurstellen: Dat is een utopie!

Slaapkamertemperatuur

Alleen wanneer de temperatuur in de slaapkamer het hele jaar ongeveer gelijk is, kan er één dekbed voor het hele jaar gekozen worden. In slaapkamers waar het zomers echt warmer is dan in de winter, is dat niet mogelijk. We geven vaak de vergelijking met een jas: In de zomer loopt u toch ook niet in uw winterjas? Voor dekbedden is het niet anders.

Dus: Alleen als u ‘s winters uw slaapkamer verwarmd en ‘s zomers de airco aan heeft staan, dan zult u toch meerdere dekbedden nodig hebben. Elk met hun eigen mate van isoleren.

All year dekbedden – dekbed voor het hele jaar?

Wel is het zo dat in de categorie all year dekbedden, dekbedden te vinden zijn die geschikt zijn voor de slaapkamers waar het ‘s winters niet echt koud is (bijvoorbeeld in een appartement, waar de warmte van boven en onderburen de slaapkamer warm houd, of in een heel goed geïsoleerd huis met een centraal ventilatiesysteem). Dekbedden in de categorie all year, wat voor heen voor-najaarsdekbed heette, dus geschikt voor de tussenperiode, kunnen dan goed voldoen.

Kiest u een echt luchtig all year dekbed, met warmtefactor 8/9, dan zal het dekbed richting de zomerperiode lager prettig slapen.

All year Dekbedden met een warmtefactor richting de 12, voldoen vaak een groot deel van de winterperiode. Vooral nu de winters steeds minder koud worden zijn dit voor veel mensen prettige dekbedden, ook in de winterperiode.

Persoonlijke warmtebehoefte

Wat naast de slaapkamertemperatuur een heel belangrijke factor is of u met één dekbed voor het hele jaar toekunt, is uw persoonlijke warmtebehoefte. Er zijn mensen die het zelden koud hebben. Wanneer dat ook voor u geldt, kunt u mogelijk de hele winter toe met een dekbed rondom warmtefactor 8/9 (dus een licht luchtig all year dekbed). Wordt het ‘s zomers warmer, dan volstaat voor deze mensen vaak alleen een dekbedovertrek.

Heeft u het sneller koud, dan raden we toch een echt winterdekbed aan. Voor echte koudkleumen hebben we winterplus dekbedden, met een warmtefactor boven de 15. Voor mensen met een gewone warmtebehoefte is een dekbed met een wat lagere warmtefactor vaak prima. Onze winterdekbedden zijn echte winterdekbedden en net als winterjassen dus niet geschikt voor de zomerperiode.

< Terug naar veelgestelde vragen