Tijk en stepmethoden


Een goede tijk voor een donzen dekbed moet uiteraard donsdicht zijn, maar ook soepel en zo licht mogelijk. Voor donzen dekbedden wordt altijd een natuurlijk materiaal als tijkstof genomen. De meest gebruikte is katoen.


Tijkstof

Voor een donzen dekbed hoes, ook wel inlet genoemd, wordt dus een fijne katoenstof gebruikt. Hoe dunner de draad, hoe meer schering en inslagdraden er in een vierkante inch verwerkt kunnen zijn (threadcount of yarncount). De draaddikte wordt uitgedrukt in Nm en geeft aan hoeveel meter draad 1 gram weegt. Hoe hoger die waarde hoe dunner de gebruikte draad in het weefsel. De dikte van de gebruikte draad en dus de fijnheid van de stof wordt in onze productomschrijvingen steeds aangegeven.

De fijnste stof die nog voldoende sterk en donsdicht is, is geweven met Nm250 draden en weegt slechts 68gr/m2; de superior-batist.
De volgende kwaliteit is een Nm200 van 75gr/m2; de BW daunen-batist of Percal cotton. Dan komt de Nm150, ook wel aangeduid met Maco Cotton.
Meest gebruikt zijn de Cambric Nm135 en Nm100.


Step- en confectiemethoden

Naast de soort stof is ook de bestepping (het stikpatroon dat de dons op zijn plaats houdt) van belang. In Nederland is het meest gebruikte steppatroon een vierkantvlak verdeling, waarbij de boven en de onderlaag van de tijkstof tegen elkaar gestikt worden (carrée step). Nadeel van deze doorstikking is dat er op de plek van de stiknaad geen dons zit. Daardoor ontstaat de zogenaamde ‘koudebrug’.
Cassette doorstikking geeft geen koudebrug. Het cassette of hochsteg steppatroon is ook een vierkantpatroon, maar dan met ‘schotjes’ ter plaatse van de stiknaad. Het probleem van de ‘koudebrug’ kan ook voorkomen worden door toepassing van het duo-principe. De Thermo Crown® is volgens dit systeem gemaakt.
Overigens wordt de ‘koudebrug’ door mensen die het snel warm hebben als positief ervaren omdat overtollige warmte hierlangs sneller weg kan trekken.


P.S. Door de steeds verder oplopende katoenprijzen kiezen sommige producenten voor een mix van katoen en een kunststof. Wij willen zo natuurlijk mogelijk en gebruiken dus uitsluitend 100% katoenen tijkstoffen.

< Vorige paginaVolgende pagina >