Nomite label


Nomite = No mite = geen huisstofmijt
Dons gevulde producten geschikt voor mensen met een huisttofmijtallergie.
Producten die voldoen aan de eisen mogen het Nomite label voeren.


Het hoe en waarom van het Nomite label

Nomite is een label van de bond van Europese “Bettfedern- und Bettwarenindustrie” (EDFA).
Met het Nomite-label geven de producenten aan dat het om producten gaat die voldoen aan de criteria PAS 1008 van het Duitse Instituut voor normeringen (DIN).
De producten beantwoorden ook aan de aanbevelingen in aanhangsel B van DIN EN 13186.

De kern van het verhaal is dat met dons en veren gevulde kussens en dekbedden geschikt zijn voor mensen met een huisstofmijt allergie omdat:

  • Veren en dons een huisstofmijt onvriendelijk klimaat creëren (snelle warmte opbouw tijdens de slaap, snelle vochtafvoer tijdens het luchten, dit is voor de vochtafhankelijke mijten een zeer slechte leefomstandigheid).
  • De gebruikte donsdichte stoffen werken het binnendringen van huisstofmijt tegen.
  • De gebruikte dons vóór deze in het dekbed wordt verwerkt grondig is gereinigd en hier geen enkele vervuiling meer in voorkomt.

Om aan de norm te kunnen voldoen is het dus van belang dat de producenten dons en veren gebruiken die volgens strenge voorschriften zijn gereinigd alvorens ze verder worden verwerkt. De gebruikte stoffen moeten geproduceerd zijn met kwaliteitsgarens en een voldoende hoge weefdichtheid hebben.

De producten worden steekproefsgewijs gecontroleerd door het onafhankelijke instituut Hohenstein.
In 2008 waren er slechts 48 producenten uit 20 landen die het Nomite-label mogen voeren waarvan ARO® Arländer er één was. Inmiddels voldoen steeds meer dekbedproducenten aan deze norm.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.nomite.de

< Vorige paginaVolgende pagina >