Warmtefactor


Heeft u de keuze voor dons gemaakt, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een voorkeur voor weinig gewicht van het dek t.o.v. een hoog isolatievermogen, wat weer niet wil zeggen dat u ook persé een heel warm dekbed wilt hebben. Door minder te vullen krijgt u een dunner dekbed, wat dan vanzelf ook weer minder isoleert. Onze warmtefactor helpt u met het maken van een goede keuze.


Gezien de verschillen in donskwaliteiten en donspercentages, begrijpen wij dat het niet eenvoudig is om een keuze te maken uit het zeer grote aanbod die u in de winkels en op internet aantreft. Daarom geven de verschillende producenten een ‘warmteklasse’ aan. Wij gaan verder en berekenen een warmtefactor gebaseerd op het vulgewicht en het vulvermogen van de dons en donsveren, waarna er nog een correctie volgt voor de tijk en steppatroon.

Schema warmtefactoren

Warmte factor Periode /
slaapkamer-temperatuur
 Omschrijving
0 – 8 Zomer
16-24 oC
Een dekbed met een warmte factor van 6 of 7 voldoet in de meeste gevallen voor de normale zomernachten. Een dekbed met een warmtefactor rondom de 4 wordt een hoogzomerdekbed genoemd
8,1 – 12 All year
12-18 oC
All year gaat op voor kamers die zomers relatief  koel blijven en ’s winters niet te koud zijn. Het zijn in ieder geval prima dekbedden voor in de lente of herfst.
Ook mensen die het snel warm hebben zullen in deze categorie een prima winterdekbed kunnen vinden.
12,1 – 16 Winter
8-16 oC
In deze categorie zullen de meeste mensen een goed dekbed voor de winter kunnen vinden. Door juist een dekbed met een hogere of lagere factor in deze categorie te kiezen kunt u het dekbed perfect afstemmen op uw persoonlijke wensen.
16,1 – 20 Winter extra warm
2-12 oC
Echt superwarme dekbedden. Geschikt voor de ’s winters absoluut onverwarmde vertrekken, of voor mensen die het snel koud hebben.

Let wel: De mate van isoleren die u wenst is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. De periode verdeling, is slechts indicatief.


Bij alle donzen dekbedden op deze site vermelden we de warmte factor. Op die manier kunt u exact bepalen welk dekbed voor u het meest geschikt is.

< Vorige paginaVolgende pagina >