Dons kwaliteit

.


De kwaliteit van dons wordt uitgedrukt in de vulkracht van het dons. Hierbij wordt 30 gram dons in een cilinder gedaan en wordt er een gewicht op gelegd. Er wordt afgelezen tot hoeveel millimeter het dons wordt ingedrukt en die waarde is de vulkracht. Hoe hoger hoe beter de dons kwaliteit.
Ook de term ‘fill power’ wordt wel gebruikt. Dan wordt aangegeven hoeveel cm2 of cubic inches die 30 gram dons in de cilinder is.


Hoe komt het dons van ARO aan een hoge vulkracht?

Artländer koopt de dons en veren rechtstreeks via zijn eigen mensen in Siberië (ARO® Siberia) en de Ukraïne (ARO®).

Vanwege het extreem koude klimaat wordt de dons van in Siberië gehouden ganzen als de beste dons in zijn soort beschouwd. Elke 100 gram van deze premium dons bevat +/- 2 miljoen filamenten welke prachtig in elkaar haken waardoor een maximum hoeveelheid lucht wordt vastgehouden. Dons van de in Siberië gehouden Sneeuwgans: Het Siberian Snowgoose® dons staat dan ook hoog aangeschreven in zeer veeleisende markten zoals bijv. Japan. ARO® Artländer gebruikt deze zeer hoogwaardige donssoort veelvuldig.

De ruwe grondstoffen worden tweemaal gewassen en gesteriliseerd in de fabriek in Noord Duitsland. Dit gaat op temperaturen van 135-140 oC waardoor ook de vulkracht voor de lange duur wordt verbeterd.

In het eigen laboratorium wordt het dons gecontroleerd door gekwalificeerde medewerkers. Dit zorgt voor een constante kwaliteit en vulkracht van het gebruikte dons.

In de producten van ARO®Artländer wordt uitsluitend nieuw dons verwerkt (Klasse I). Daarnaast voldoet de gebruikte menging aan de DIN EN 12934 norm. Hiervan getuige o.a. het Traumpass Label.

Door gebruik van de Traceability Kodex is de herkomst van het dons bekend en kan er gegarandeerd worden. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat het dons niet komt van levend geplukte ganzen. Zie ook de pagina over Artländer en het milieu.

< Vorige paginaVolgende pagina >