Milieu staat hoog in het vaandel


Naast het maken een kwalitatief hoogwaardig dekbed staat ook het milieu, in brede zin, bij ARO® Artländer hoog in het vaandel.

Hierbij moet gedacht worden aan:

  • Leefomstandigheden van de dieren.
  • De gebruiksduur versus milieubelasting.
  • De gebruikveiligheid

Diervriendelijk dons

De ganzen die het ganzendons leveren voor de dekbedden van ARO® Artländer, worden veelal gehouden op kleine boerderijen. Veel van de ganzen leven daar als scharrelgans. Van deze dieren komt o.a. het (Siberische) Countrydown/Boerendons.
De dons gebruikt in de aangeboden dekbedden komt niet van ganzen die levend geplukt worden. Dergelijke dieronvriendelijke misstanden vinden wij onacceptabel.
Zonder de vetmestpraktijken zoals die t.b.v. de productie van Foie Grass in sommige delen van Europa in grote ganzenfokkerijen plaatsvinden, worden deze ganzen gehouden om hun eieren, vlees of lever. De dons en veren zijn daarbij een zeer waardevol bijproduct.

ARO® Artländer kan de diervriendelijkheid garanderen omdat zij zelf het dons en de veren ophalen bij de boeren en slachterijen zonder verdere tussenhandel. Zij zien dus hoe de dieren leven op de boerderijen.
Sinds 2011 wordt bovenstaande gestaafd door het gebruik van de Traceability Kodex. Hiermee liep ARO® voor op veel collega concurenten. Het Downafresh Greenline certificaat mag door donzen dekbed producenten gevoerd worden wanneer ze o.a. de traceerbaarheid van hun dons 100% voor elkaar hebben.

Traceability Kodex.

De Traceability Kodex is een richtlijn die donsverwerkende bedrijven gebruiken om de oorsprong van het dons te registreren en te volgen tot in het eindproduct. Omdat het nog geen verplichting is, doen niet alle bedrijven in de keten van boer tot eindproduct hieraan mee, maar ARO Artländer heeft het voor elkaar dat ze van ieder dekbed precies aan kunnen geven wanneer het dons gewassen en gesorteerd is, waar de ruwe grondstof (dons en veren) vandaan kwam/wanneer deze gekocht is. Dit gaat terug tot de boeren die de ganzen houden.
Dankzij deze herleidbaarheid is het aantoonbaar dat het gebruikte dons op een milieu- en diervriendelijke manier is gewonnen.


Levensduur vs. Milieubelasting

Donzen dekbedden van ARO® Artländer gaan, mits regelmatig opgeschud en gelucht, een leven lang mee. Het energieverbruik tijdens productie weegt hierdoor royaal op tegen de gebruiksduur. Het is geen wegwerpartikel, maar zelfs wanneer u het zou weggooien, het is 100% natuurlijk en vormt dus geen belasting voor het milieu.

Het water wat gebruikt wordt tijdens het wassen van het dons en de veren (18.000 liter water is nodig voor het reinigen van 100kg dons) wordt in de eigen biologische waterzuiveringinstallatie gereinigd, voordat het teruggaat in het oppervlaktewater, waaruit het water ook is gehaald. De gebruikte zeep is in die waterzuiveringsinstallatie binnen 48 uur volledig afgebroken wat resulteert in een minimale belasting voor het milieu.


Veiligheid/gezondheid

Ook het leefmilieu van de eindgebruiker is belangrijk. Van alle leveranciers wordt geëist dat hun producten voldoen aan de strengste Öko-tex 100 klasse 1 voorschriften (veilig voor baby’s en kinderen). Zelf laat ARO® Artländer zijn producten jaarlijks opnieuw beoordelen op de verschillende onderdelen van veiligheid voor de gebruiker. Hiervan zijn de verschillende certificaten die de eindproducten mogen voeren het bewijs.

< Vorige pagina Volgende pagina >