4 seizoenen dekbed – 1 dekbed voor zomer en winter?

Vier seizoenen dekbedden zijn in Nederland razend populair en dat is geen wonder. Je koopt in één keer een dekbed voor de zomer en voor de winter. Maar is het wel echt zo ideaal? Wat zijn de voor- en nadelen van een 4-seizoenen dekbed?

Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 losse dekbedden die middels ritsen, lussen en strikjes, of drukknopen aan elkaar bevestigd kunnen worden. Dat het dus 1 dekbed is, dat klopt niet. Het zijn wel zeker 2 dekbedden, zoals in de onderstaande afbeelding duidelijk wordt gemaakt.

Verwarring over de benaming ontstaat doordat sommige producenten een 4-seizoenendekbed een all-seasons dekbed noemen. En dat is makkelijk te verwarren met het steeds meer gebruikte naam all-year dekbed. Dit is de nieuwe naam voor wat voorheen een voor-/najaarsdekbed heette.

Voor en nadelen 4-seizoenen dekbedden

Het voordeel van een 4-seizoenen dekbed: U heeft een dekbed voor ieder seizoen (zomerdeel + herfstdeel = winterdeel).

Het nadeel is eigenlijk net zo duidelijk: In de winter moet u twee dekbedden op elkaar bevestigen om een echt winterdekbed te krijgen.

Een minder duidelijk nadeel, dat ook niet voor iedere slaapkamer van toepassing is, is of je wel zo’n heel warm winterdekbed nodig hebt. In veel Nederlandse slaapkamers wordt het nl. nooit meer echt koud. En met echt koud bedoelen we temperaturen onder de 13 graden Celsius. Veel huizen zijn goed geïsoleerd, hebben CV en ook met het raam open, koelt het zelden meer heel erg af. Daardoor wordt het dekbed zelden of nooit meer gebruikt met beide dekbeddelen op elkaar. En dan ga je je afvragen: wat is dan het nut van de rits (die knap kan irriteren wanneer je alleen een enkel dekbed gebruikt) of drukknopen?

Speciaal bij dons is er nog een nadeel. Het zwaarste van een donzen dekbed is de tijk en bij een vier seizoenen dekbed heb je daar in de winter 2 lagen extra van. Één van de voordelen van dons, een superlicht dekbed, wordt daardoor voor een deel teniet gedaan. Zie ook de informatie in de kieshulp over 4-seizoenen dekbedden. Daar staat een berekening hoeveel zwaarder het dekbed procentueel wordt.

Één dekbed voor zomer en winter?

Is een 4-seizoenen dekbed 1 dekbed voor zomer en winter? Het antwoord is dus ja, maar ook nee.
Het is aan u om uw keuze te maken: Kiest u voor een 4 seizoenen dekbed? Of toch een apart donzen dekbed voor de warmere en een donzen dekbed voor de koudere periode van het jaar?

< Terug naar veelgestelde vragen