Waarom ‘kraakt’ een donzen dekbed?

Het ‘kraken’ of ‘knisperen’ van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet.

De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen ‘hoes’ die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn. Anders zou de tijk niet dons-dicht zijn en donsfilamenten door kunnen laten. Door deze heel strakke weefmethode, hoort u een knisperend / krakend geluid wanneer het dekbed wordt bewogen. Overigens wil strak geweven niet zeggen dat de tijk ook stug is.

Het ‘knisperen’ wordt dus niet veroorzaakt door een synthetisch materiaal (ik heb zelfs wel eens iemand horen suggereren dat het een plastic laagje zou zijn) die ‘stiekem’ aan de binnenkant van de tijkstof is ingenaaid. Sterker nog, een donzen dekbed dat absoluut ‘geruisloos’ is, heeft waarschijnlijk juist wel een dun laagje polyprop of polyester nonwoven aan de binnenzijde van de tijk zitten. Daarmee haal je een stukje ‘puur natuur’ uit een donzen dekbed en neem je wat van het optimale ademende vermogen van dons weg.

Onze donzen dekbedden ‘knisperen’. Dit is onafhankelijk van de gebruikte draaddikte, dus zowel een dekbed met een luxe cotton batist, als een dekbed met maco-katoen maakt geluid. Naarmate het dekbed langer gebruikt wordt , wordt de stof wel steeds soepeler en zal hij minder ‘kraken’. Of misschien raak je er steeds meer aan gewend?

Leuke anekdote in dit verband:
Laatst belde er een klant met de vraag of onze donzen dekbedden ‘knisperen’. Ik een beetje in de verdediging, maar wat bleek: Ze zocht juist een knisperend dekbed, want dat vond ze zo’n heerlijk vertrouwd geluid en deed haar denken aan vroeger, toen ze thuis, bij haar ouders, nog een echt ouderwets donzen dekbed had

Ook zo’n lekker zacht en soepel, knisperend, donzen dekbed kopen?

< Terug naar veelgestelde vragen