4-seizoenen, All seasons, all year… Wat is wat?

All seasons, 4-seizoenen, all year? Eigenlijk is de vraag: Whats in a name? en zijn het wel verschillende typen dekbedden?

All seasons of 4-seizoenen dekbed

All seasons of 4-seizoenen dekbedden zijn dekbedden die bestaan uit 2 afzonderlijke dekbedden die aan elkaar bevestigd een extra warm dekbed vormen.

De juiste Nederlandse benaming is 4-seizoenen dekbed. In het Engels wordt dat 4-seasons duvet. Wat dan verbasterd wordt tot 4-seasons dekbed. Vermoedelijk is dat verder omgevormd naar de naam all seasons of all season dekbed. Zelfs de nog verder afgekorte naam ‘seasons dekbed’ zijn we al tegen gekomen.

ARO® Artländer GmbH, de producent waarmee wij samenwerken, noemt zijn 4-seizoenen dekbedden ‘duo-4-seasons’. Daarmee probeert hij aan te geven dat het gaat om 2 (duo) dekbedden die samen alle 4 de seizoenen voor een goed dekbed zijn.

Conclusie: Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit een zomer en een herfst dekbed. Aan elkaar bevestigd is dit een een warm winterdekbed.
Andere namen voor een 4-seizoenen dekbed zijn 4-seasons en all season of all seasons dekbed.

All year dekbed

Een all year dekbed is echt wat anders. Dat is 1 enkel dekbed en werd in het verleden een voor-/najaarsdekbed of herfstdekbed genoemd. Omdat in goed geïsoleerde huizen het in de winter eigenlijk niet meer écht koud wordt, voldoen deze dekbedden steeds vaker bijna het hele jaar rond. En dat is de oorsprong van de benaming all year dekbed.
Dat er verwarring is met een all seasons dekbed is begrijpelijk. Beide suggereren dat ze het hele jaar te gebruiken zijn.

Conclusie: All year dekbed is een enkel dekbed en zit qua mate van isoleren tussen een zomer- en een winterdekbed in.

Warmtefactor

Binnen de groep die all year dekbed wordt genoemd zit nog een heel verschil tussen het warmste en koelste dekbed. Middels een systeem met warmtefactoren kunt u al onze dekbedden qua mate van isoleren met elkaar vergelijken. Hoe hoger de waarde hoe warmer het dekbed. En een dekbed met een warmtefactor 11 of 12, zal in veel gevallen echt de hele winter voor veel mensen geschikt zijn.
Meer over de warmtefactoren vind u in onze kieshulp op de pagina warmtefactor

< Terug naar veelgestelde vragen