2 4 ga naar het winkelwagentjega naar de voorwaarden
kieshulp - veel gestelde vragen Veel gestelde vragen
veelgestelde vragen dekbedden

U bent aangekomen op de pagina waar een aantal vragen over dons en donzen dekbedden worden behandeld. De antwoorden op deze vragen zijn een aanvulling op de informatie die in de kieshulp wordt gegeven. Wilt u echt iets te weten komen over dons en donzen dekbedden in het algemeen, dan raden we u aan om de vooraan in deze kieshulp te beginnen.
Blijft u na het lezen van die info zitten met een vraag die ook hieronder niet wordt beantwoord, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. 

Waarom dons?
Dons is een prachtig mooi onovertroffen natuurproduct. De ganzen en eenden hebben donsveren onder hun dekveren en deze isoleren zo goed, dat ze zelfs in ijskoud water geen hinder ondervinden.
Daarnaast is dons:
-uitermate licht (één donsvlok weegt +/- 0,001 gram)
-veerkrachtig (goed behandelde en onderhouden dons gaat een leven lang mee).
-zorgt voor een uitstekende vochtregulering (neemt zelf geen vocht op)
-is onderhoudsvriendelijk (kan op 95oC gewassen en op 140oC gedroogd worden).

Waarom is ganzendons ‘beter’ dan eendendons?
De grootte van de donsvlok bepaald mede het isolerende vermogen van het dekbed. Omdat ganzen grotere vogels zijn dan eenden, geeft een gans een grotere donsvlok.
Waar kwalitatief mindere dons zo groot is als een muntje van tien eurocent geven Oost-Europese ganzen dons ter grootte van één euro munt, terwijl de dons van een Siberische sneeuwgans zo groot als een twee euro munt kan zijn.
Hierdoor zal voor eenzelfde warmte isolatie minder gewicht nodig zijn met ganzendons dan voor een zelfde dekbed gevuld met eendendons.

Waar komt het meeste dons vandaan?
Over het algemeen komt dons van ganzen- en eendenboerderijen vnl. uit Europa en Azië. Dit betreft dan ganzen en eenden die voor de slacht worden gehouden en waarbij het dons een waardevol bijproduct is. Voor de kwaliteit, en dan speciaal de isolatiewaarde, is het van belang dat de dieren ‘winterhard’ zijn. Dieren die een winter hebben meegemaakt in de koudere omgevingen geven meer, grotere en dikkere donsvlokken dan dieren uit warmere streken.

Hoe staat het met de wasbaarheid van donzen dekbedden?
Dons is uitstekend wasbaar. Afhankelijk van de tijk tot 90 graden Celsius. Na een speciale behandeling kan dons zelfs gebruikt worden in kookvaste dekbedden, die dus ook geschikt zijn voor zieken- en verzorgingshuizen. Drogen in de wasdroger moet. Door de grootte van een dekbed is het echter wel aan te raden dit wassen te laten doen in een stomerij/wasserij (Zie ook de vraag over het onderhoud van dekbedden hieronder).

Waarom dons van Artländer?
Artländer gebruikt voornamelijk dons van ganzen die in de extreem koude gebieden van Siberië en Oost-Europa worden gehouden. Dit wordt lokaal ingekocht via de eigen inkooporganisatie. Ook worden dons en veren gehaald uit de koude streken van Canada.
T.o.v. ganzen die bijvoorbeeld in Frankrijk of China worden gehouden moeten deze ganzen beter bestand zijn tegen extreme koude en dus hebben die soorten zich aangepast en maken een hoogwaardiger dons, met een beter vulvermogen en isolatiewaarde.
Tevens heeft Artländer zijn eigen verenwasserij, waarin met wastorens wordt gewerkt volgens de strengste Duitse normen met betrekking op zowel het eindproduct, als op milieugebied. Om aan die milieu eisen te kunnen voldoen is het bedrijf uitgerust met een eigen biologische waterzuiveringsinstallatie.
Dit in combinatie met jarenlange ervaring (sinds 1919) maakt dat de producten van ARO Artländer gegarandeerd goed zijn. Niet voor niets mogen die het ÖKO-tex 100 klasse 1 (veilig voor baby’s en kinderen) en het NOMITE (zie ook www.nomite.de) en Traumpass certificaat voeren.

Artländer heeft een Nomite certificaat voor zijn donzen dekbedden. Betekend dit dat ook mensen met een huisstofmijtallergie onder dons kunnen slapen?

Inderdaad. Er is geen reden meer waarom mensen met een huisstofmijtallergie last zouden ondervinden onder een goed donzen dekbed met Nomite garantie. Onafhankelijk onderzoek heeft dat ook aangetoond. Zie ook www.nomite.de

De verklaring:
Tijdens het was en droogproces bij Artlaender wordt het dons tot 2x toe verhit tot 135-140 graden Celsius. Alle stofdeeltjes, bacteriën, huisstofmijt en wat er maar meer in de veren zou zitten aan levende organismen, worden hiermee gedood en verwijderd.
Vervolgens wordt het dons in een donsdichte tijk verwerkt tot een dekbed. Die tijk is niet alleen donsdicht, maar ook huisstofmijt dicht. Zolang de tijk dus intact is, zal de huisstofmijt zich niet in het dekbed kunnen nestelen.

Wat natuurlijk wel van belang is, is dat de dekbedhoes en het onderlaken regelmatig vervangen worden en dat het normale onderhoud van het dekbed niet vergeten wordt; dus regelmatig opschudden en luchten.

Alle informatie op deze site gaat over hoe goed dons en donzen dekbedden zijn. Waarom bieden jullie dan toch ook synthetische dekbedden aan?
Dons is een relatief duur vulmateriaal. Daardoor zijn goede donzen dekbedden ook vrij prijzig en er zijn natuurlijk altijd mensen die niet onder een donzen dekbed willen slapen of hun kinderen niet onder dons willen leggen.
Omdat ons belangrijkste doel is om goede dekbedden te verkopen, hebben we een tweetal hoog technologische synthetische dekbedden in ons (kinder-)assortiment opgenomen.
De unieke polyester vezels zorgen voor een volumineuze soepele vulling en een snelle afvoer van vocht. Daar ligt namelijk het nadeel bij standaard synthetische dekbedden, die isoleren meestal wel goed maar voelen vaak klam aan.

Ga direct naar de betreffende dekbedden in de winkel:
SoftyFil® dekbed
CosySan® dekbed

Hoe kan het dat soms in de verschillende andere winkels of postorderbedrijven donzen dekbedden voor veel minder geld aangeboden worden?
De belangrijkste reden dat deze dekbedden goedkoop zijn, is vaak de donskwaliteit. Deze is dan aanzienlijk minder dan de kwaliteit van het dons in de dekbedden die op deze site worden aangeboden. Dit kan zowel de verhouding dons/veren zijn, als de feitelijke donskwaliteit.
Het meest sterke staaltje wat ik ben tegen gekomen was een 90/10 donsverendekbed. In de heel kleine lettertjes stond dat de vulling voor 90% uit eendendonsveren bestond en 10% uit eendendons. Op die manier wordt het goedkope donsdekbed toch nog een duur dekbed, want het zal niet het comfort brengen wat de koper ervan had verwacht, denkend aan een donsdekbed. De klant heeft ook nog geen poot om op te staan, want het werd aangeboden als donsverendekbed. Het is dus zaak om goed uit te kijken voor je een dergelijk goedkoop dekbed koopt.

Wat is Siberisch boerendons en van welk dier komt deze donssoort?
Siberisch boerendons komt van kleine ganzen- en eendenboeren in Siberië. De ganzen leven daar als echte scharrelgans. Naast ganzen worden daar dus ook eenden gehouden. Na de slacht wordt al het dons/veren in één zak gedaan. Vandaar dat er niet met 100% zekerheid gezegd kan worden dat het ganzendons betreft en zo mogen we het dus ook niet aanbieden. Zelfs in de beste sorteertorens is het niet mogelijk om eendendons van ganzendons te scheiden. Door de strenge controles op de vulkracht van het gebruikte dons, kunt u er zeker van zijn dat de kwaliteit, ondanks een percentage eendendons, voldoende goed is.

Ik heb het snel warm onder een dekbed. Wat zou voor mij een goed dekbed kunnen zijn?
100% dons heeft een wat betere warmte regulering dan een minder hoog donsgehalte. Daarnaast is het aan te raden een fijnere tijkstof te kiezen. Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat de koude zones van het Carrée steppatroon in dit geval een positieve invloed heeft. Evt. overtollige warmte kan makkelijker ontsnappen via de stiknaad waar door het steppatroon vanzelf wat minder dons aanwezig is. Wat voor u een goed dekbed is, kunt u op basis van deze gegevens zelf bepalen.
Heeft u het echt snel warm, dan kunt u voor de winter het beste een dekbed nemen rondom de warmtefactor 8. Er zijn mensen die het zelfs 's winters warm genoeg hebben onder een dekbed wat als een zomerdekbed wordt geklassificeerd.

Hoe moet ik mijn donzen dekbed onderhouden? Kan ik het zelf wassen?
Dagelijks het dekbed enige uren opengeslagen op het bed laten liggen en vervolgens even licht opschudden (van voeteneind naar hoofdeind). Af en toe het dekbed in de frisse lucht uithangen. Beste resultaat krijgt u op (vries-)droge dagen. Het dons krijgt dan weer meer volume. Niet uitkloppen zoals u met een deken zou doen.
Wassen in de wasmachine kan. Wassen op 40o/60oC  met ca. 1/4 van de normale hoeveelheid (fijn)wasmiddel. Goed centrifugeren en drogen in de wasdroger moet (extra heet drogen mag). Doorgaan met drogen (evt. met een paar tennisballen erbij in) tot echt al het dons droog is.
In de praktijk blijkt dit haalbaar voor 1-persoonsdekbedden tot de all year varianten. Daarna blijken de dekbedden te volumineus om voldoende ruim in de droger te passen. U kunt bij de grotere dekbedden het dekbed dus beter naar de stomerij brengen om te laten reinigen.

Wat is het verschil tussen een donzen dekbed en een donsdeken?
Dit is uitsluitend een verschil in naamgeving tussen het Nederlands en het Vlaams. In Nederland worden de benamingen Donzen Dekbed en Donsdekbed (eigenlijk niet correct) gebruikt. In België wordt de benaming Donsdeken meer gebruikt.

Waarom worden de dekbedden opeens duurder?
Er zijn twee redenen voor het stijgen van de prijzen van donzen dekbedden. Ten eerste omdat katoen schaars en dus duur is, en omdat er minder ganzenvlees wordt gegeten doordat iedereen een krappere beurs heeft.
Doordat de katoenprijzen de laatste tijd erg zijn gestegen is de stof die gebruikt wordt voor de hoes/inlet, veel duurder geworden. Zeker de kwalitatief hoogwaardiger stoffen zijn heel erg in prijs gestegen. Oorzaak van de oplopende katoenprijzen zijn o.a. de grote katoenbehoefte in China en de katoenoogsten die niet zo goed zijn als verwacht. Omdat katoen unieke eigenschappen heeft die voor een donzen dekbed belangrijk zijn, kiezen wij ervoor om toch 100% katoen te blijven gebruiken.
Het tweede punt: Minder ganzen die geslacht worden en dus minder dons en veren als restafval. Hierdoor ontstaat een tekort aan dons en veren en tekorten laten prijzen altijd oplopen.
Willen we een betrouwbare parner blijven die eerlijke, diervriendelijke donzen dekbedden levert, dan kunnen we niet anders dan dat we de prijsstijgingen aan u als klant doorrekenen. Overigens zullen we de prijzen ook laten dalen wanneer de grondstofprijzen dat toelaten.

Op andere sites wordt de vulkracht van het dons bij de producten genoemd. Waarom staat die bij jullie niet vermeld?
De vulkracht is inderdaad een zeer belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van dons. Wij komen hier uitgebreid op terug in de kieshulp bij 'donskwaliteiten'

Voor de beoordeling of een dekbed voor u het geschiktste dekbed is, is dit punt minder van belang. U wilt weten of het dekbed voor u warm genoeg en toch ook weer niet te warm is. Ook wilt u weten of het dekbed (voor een donzen dekbed) zwaar is of juist niet, want ook dat beinvloed uw slaapcomfort.
Bij onze producten geven we een warmtefactor aan die binnen de eerste grove seizoensindeling een isolatiewaarde aangeeft. Deze factor wordt berekend op basis van vulkracht en gebruikte vulgewicht.
Hiermee komen we dus gelijk op de beperking van puur het gegeven vulkracht, want de mate van isoleren is behalve van de vulkracht van het dons ook afhankelijk van het vulgewicht. Dat is een punt waar de andere sites aan voorbij gaan en welke wij ondervangen door de warmtefactor.

Bij ons dus geen vulkracht, maar een warmtefactor die u samen met het vulgewicht goede informatie geeft voor het maken van uw keuze.

     
     
Vorige pagina